Een nieuw jaar, nieuwe ontwerpen, nieuwe aroma’s

Als blijk van appreciatie en met het oog op een goede samenwerking in 2024, heeft Allbox Network twee Italiaanse “alta gamma” wijnen zorgvuldig voor jou geselecteerd. Op deze pagina vind je informatie over de gekozen wijnen. We hopen dat deze info jouw wijnproeverij zal verrijken en je zal helpen om de complexiteit en het vakmanschap achter elke fles te waarderen. Geniet van de wijn en bedankt voor de aangename samenwerking!

Tenuta Rapitalà Hugues Chardonnay Terre Siciliane 2021

Tenuta Rapitalà, gelegen in het hart van Sicilië, omvat 225 hectare wijngaarden. De ouders van de huidige eigenaar, Graaf Laurent Bernard De La Gatinais, begonnen de wijnmakerij in 1968. Dankzij de Franse roots van de vader van Graaf Laurent Bernard De La Gatinais was Rapitalà de eerste Siciliaanse wijnmakerij die internationale druiven plantte. Tegenwoordig staat de wijnmakerij bekend om zijn hoge kwaliteit en diversiteit aan wijnen, waar traditie en innovatie hand in hand gaan.

Naast wijnmaker Silvio Centonze, die verantwoordelijk is voor de kelder, werkt landbouwkundige Ignazio Arena in de wijngaarden. Beiden streven ernaar zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Om dit te bereiken, wordt hernieuwbare energie gebruikt van windmolens die zich op de heuvels rondom het huis bevinden.

De naam Rapitalà is afgeleid van het Arabisch en betekent ‘land van god’. Arabische teksten en architectuur zijn nog steeds te vinden in Sicilië omdat het eiland in het verleden Saraceens is geweest.

De Conte Hugues is een prachtige Chardonnay die het familiewapen draagt, ter ere van de oprichter van Tenuta Rapitalà – en is een verwijzing naar de Franse achtergrond van eigenaar Laurent Bernard De La Gatinais. Vanaf de jaargang 2018 is ook de naam Rapitalà Chardonnay Conte Hugues Terre Siciliane gebruikt en is daarmee qua naamgeving veranderd (vorige jaargangen hadden de naam Grand Cru Chardonnay) en het is en blijft een prachtige Chardonnay die 10 maanden houtrijping heeft gehad.

In het glas heeft de Rapitalà Grand Cru Chardonnay/Chardonnay Conte Hugues een bleekgouden kleur. In de neus heeft deze prachtige witte wijn een boeket met intense geuren van rijp fruit en geroosterd brood. In de mond heeft deze prachtige Siciliaanse wijn de typische fruitige karakters van Chardonnay met aromatische noten van de houtrijping.

Dit is een ronde, goed gevormde wijn met een lange, mond vullende afdronk. Het is een mooie, geconcentreerde, evenwichtige en gastronomische Chardonnay, die goed past bij witte vleesgerechten, schelpdieren, gerookte visgerechten en foie gras. Proost!

Technische wijnfiche Rapitalà Conte Hugues Chardonnay

Caparzo Brunello di Montalcino Annata 2018

Caparzo, gevestigd in Montalcino, is een van de twaalf meest historische en prestigieuze wijnhuizen, bekend om zijn lange traditie van wijnproductie. De eerste vintage van Caparzo dateert al van 1970, wat het een van de oudste boerderijen in Brunello maakt.

De wijngaarden van Caparzo strekken zich uit over verschillende delen van de denominatie, elk met zeer verschillende kenmerken vanuit het oogpunt van de grond. De Sangiovese-druiven worden geoogst van vier plaatsen: Caparzo (noord) en San Piero-Caselle (oost) met zanderige kleigrond, La Caduta (west) met schistosa-arenacea grond, en Il Cassero (zuid) met zandsteen grond. Deze diversiteit aan microklimaten draagt bij aan de unieke stijl van hun Brunello.

De wijnproductie vindt plaats in een kelder uitgerust met geavanceerde technologieën. Deze stellen het team in staat om niet voldoende rijpe druivenpitten te verwijderen in de vroege stadia van fermentatie, die 7 dagen plaatsvindt in staal bij een gecontroleerde temperatuur van 28-30 ° C. De maceratie wordt zo lang mogelijk verlengd, minstens 10-15 dagen. Daarna vindt malolactische fermentatie en veroudering plaats, eerst in hout gedurende 2 jaar en vervolgens nog 4 maanden in de fles.

De Brunello van Caparzo schittert in het glas met een robijnrode kleur die de neiging heeft om te granuleren naarmate hij evolueert. Het heeft een intens en geurig aromatisch bereik, met tonen die doen denken aan bessen. Mooie aroma’s van blauwe bloemen en wilde bessen vermengen zich met nieuw leer en botanische kruiden. In de smaak begeleiden fijne tannines sappige kers, steranijs, gemalen munt en mokka. De smaak is droog, warm, vol, harmonieus, delicaat en sober tegelijk, met een zeer lange persistentie en een mooie lange afdronk.

Deze wijn is uitstekend bij gebraden en gegrild rood vlees, en wordt aanbevolen in het gezelschap van gestoofde en oude kazen. Het is een ware viering van de rijke wijntraditie van Caparzo. Proost!

Technische wijnfiche Caparzo Brunello Montalcino